• https://www.facebook.com/eskisehirsanatvespor
  • https://www.twitter.com/eskisehirsanatvespor

Biz geleceğin sağlıklı ve yetenekli bireylerini yetiştiriyoruz!

Sıcaklarda Spor

SICAKLARDA SPOR


Yıllık genel kontrolden geçtiniz... Her Şey mükemmel, yemek yeme alışkanlığınız doğru, kan basıncınız normal, kilonuz istediğiniz gibi ve kolesterolünüz olması gereken seviyede. Ancak bir eksik söz konusu; egzersiz... Egzersiz yoluyla sağlığınızla ilgili birçok avantaj elde edebilirsiniz. ªeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi ve kanser gibi birçok hastalık riskini azaltabilirsiniz. Aynı zamanda kilo verip kilonuzu sabit tutabilirsiniz. Gelelim neler yapabileceğinize... Çocuklarınızla top oynayınız, evinizde kiler veya malzeme odasını düzeltip temizleyiniz, varsa köpeğinizle yürüyüºe çıkınız, öğle-akºam yemek aralarında yürüyünüz, hiçbir ºey yapamıyorsanız alıºveriº merkezlerinde alıºveriºe çıkın ve yürüyün, Darıca'da hayvanat bahçesine gidip İzmir'de Kültürpark'ta, Ankara'da Gençlikparkı'nda yürüyebilirsiniz. Hafta sonu sporumuzu bu nemli ve sıcak havalara karºın mutlaka devam ettirmeliyiz. Ancak ya sabah erken ya da akºam geç saatlerde yapmalıyız. Sporumuzu iyi zamanda ve gerekli ºekilde yaparsak hafta baºı iºimize adale ağrısı ya da kramp olmadan baºlayabiliriz. Bugün size bu konuda neler yapmamız gerektiğini belirteceğiz. - Unutulmaması gereken en önemli nokta tok karnına sporun yapılmayacağıdır. Hele aºırı sıcak ve nemli havalarda, tok karnına yapılacak spor daima hayatımızı riske atar. - İkinci konu giyimin açık renkte ve terlemeye izin verecek ºekilde olması. Bir diğer önemli nokta güneºli havalarda mutlaka ºapka giyilmeli ve güneº gözlüğü takılmalıdır. - Egzersize bağlı kramplar adaleler içinde biriken laktik asitten dolayıdır ve bu kısmen önlenebilir. Günlük 1000 mg antioksidan vitamin C alınması buna kısmen yardımcıdır. - Düºük dozlarda potasyum (adaleyi kastıran mineral) alınması sonrası adale krampları, kasılması oluºabilir ve spor öncesi ve sonrası yenilecek muzun size faydası olur. Potasyum ile birlikte alınacak kalsiyum ve magnezyum en üst seviyede adale kuvveti için gereklidir. - Yürüyüºlerinizde kompartman sendromunun, sizin sporunuza engel olmasına izin vermemelisiniz. Burada aºırı yüklenme sonrası, bacağın ön yüzünde adalelerin ºiºmesinin ardından damar, sinirlere ve adale kılıfına baskı olur. Ayak ağrıları ya da giyilen ayakkabıdan dolayı ayakta görülen vurmalar ve ağrılar, iyi destekli ayakkabı giymekle, spor sonrası salisilat içeren ayak banyoları ile en aza indirilebilir. - Enerji ihtiyacınız için esansiyel yağ asitleri içeren somon, fındık ve bol tahıllı gıdalardan almalısınız. Spor yapmadan önceki gün mutlaka yiyiniz. Ayakta bül; yani su toplaması varsa bunlar temizlenip temiz bir örtü ya da bantla kapatılmalıdır. Topukta vurmayı önlemek için aldığınız ayakkabının topuk kısmının sıkmamasına dikkat ediniz ve her ayakkabı içine mutlaka topuk rampası koyunuz. Bu sıcak ve nemli havalarda sık sık bol su ya da sportif içecek içmelisiniz. Susuzluk sonrası kan basıncı düºer, kalp atım hızı artar.. Uzun süreli sporlarda suyun yanında ºeker ve mineraller de alınmalıdır. İyi sporlar dileği ile...
Tarih : 03-06-2006
ASIRI SICAKLARDA DIKKAT !!!!


Yaz geldi, kuresel isinmanin etkisi ile artan hava sıcaklıklarının yanında nem oranıda vücudumuzu dolanım ve sinir sistemimizi etkilemektedir. Sportif faaliyetlerimizi ve çalışmalarımızı uygun zamanlarda ve uygun yerlerde uygun koşullarda yapmamız sağlığımız için gereklidir.

Sicakligin ve nemin cok fazla oldugu zamanlarda eger acik havada spor yapiyorsak bunu ertelememiz gerekmektedir. Yada profesyonel sporcu isek bunu gunun daha uygun saatlerinde yapmamiz gerkmektedir.

Sıcaklarda spor yaparken kişi saatte ortalama 1-1.5 litre sıvı kaybeder. Sıvı kaybı vücut ağırlığındaki değişikliklerle takip edilebilir. Hafif bir sıvı kaybı bile sıcak havalarda fizyolojik değişikliklere neden olur. Ancak bu çoğu kişi tarafından maalesef dikkate alınmamaktadır.

Sıvı kaybı olan kişide performans azalır ve sıcak çarpması riski mevcuttur.
Sıcak havada uzun süre yapılan egzersizlerde, her litre sıvı kaybında kalb atımı dakikada 8 atım fazlalaşır, kardiak çıkış azalır ve vücut ısısı 0.3 derece artar. Spor yapan kişi bunların olmaması için terle kaybettiği sıvıyı geri almalıdır.
Koşucular genellikle saatte 300-500 ml sıvı alırlar ve bu kaybı yerine kısmen koyarlar. Eğer bu yapılmaz ise koşucularda sıcak ile ilişkili kardiyovasküler fonksiyon bozuklukları açığa çıkar.

Eğer muntazam spor yapıyorsanız sadece su yeterli değildir. Su ile birlikte yüksek oranda sodyum ve bir miktar potasyum alınmalıdır. Düzenli ve uzun süreli spor yapanlar ,elektrolit almazlarsa bu plasma osmalitesinde düşmeye neden olur ve idrar yapımı uyarılır.,idrarla terle kaybedildiğinden daha fazla sıvı ve elektrolit kaybı olur. Bu yeterli sıvı ve elektrolit alınımı ile önlenir.


Egzersiz yapanlarda ms 70 kg ağırlığında bir kişi karbonhidrat ihtiyacı 30-60gr/saatte ve sıvı ihtiyacı 600-1200 ml/saattedir. Değişik kilolarda bu değişir. Ms.50 kg ağırlığı olan kişide bu 50gr ve 450-900ml/saat dir.

Dikkatsiz bir sekilde asiri nem ve sicaklik ortaminda yapilan spor, vucudumuza fayda yerine zarar getirecektir. Bu havalarda yapilacak spor icin mutlaka bir uzmana danismali ve buna gore yapacagimiz spora ve zamanina karar vermeliyiz.

Hepinize sağlıklı yaz günlere


Tarih : 01-07-2007

 

www.burhanuslu.com

Site Haritası
Üyelik Girişi
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.339638.4932
Euro43.500443.6748
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret3060
Takvim
Saat